Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ Δημήτρη Γουσίδη στην Ημερίδα του Α.Π.Θ. για την επικοινωνία στην Ευρώπη

11 Φεβρουαρίου 2005
 
Κυρίες και Κύριοι,
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας–Θράκης συμμετέχει με ζωηρή ικανοποίηση στην Ημερίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του γραφείου για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι, πράγματι, εξαιρετικά επίκαιρο και σημαντικό θέμα  να προσδιορίσουμε τον ρόλο του δημοσιογράφου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής. Και είναι αναγκαίο να ελέγξουμε τις γενικές και ειδικές προϋποθέσεις για την εκπλήρωση της ενημερωτικής αποστολής του, της υποχρέωσής του απέναντι στο κοινό.
Το θεματολόγιο της Ημερίδας και η επιλογή των ομιλητών μας επιτρέπουν να πούμε εκ των προτέρων ότι η διοργάνωση για τους δημοσιογράφους παίρνει έναν αυτόχρημα σεμιναριακό χαρακτήρα, που απόκειται σ’ εμάς τους ίδιους να τον αξιοποιήσουμε.
Θα ήθελα, γι’ αυτόν τον λόγο, να απευθύνω εκ μέρους της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. θερμά συγχαρητήρια σε όσους είχαν την έμπνευση, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα να γίνει αυτή η Ημερίδα, η οποία έχει ένα επιπλέον συγκυριακό πλεονέκτημα:
Συμπίπτει με μια περίοδο στην οποία γίνεται πολύς λόγος στη χώρα μας για το δημοσιογραφικό επάγγελμα-λειτούργημα, αλλά και ακόμη περισσότερες αναφορές για τα καθήκοντα των δημοσιογράφων.
Πράγματι, η Ημερίδα μας δίνει την ευκαιρία να πούμε μερικά πολύ αυτονόητα, αλλά μάλλον παρανοούμενα, πράγματα σχετικά με τη λογική και την ηθική της δημοσιογραφίας, των ανθρώπων που την ασκούν και τις συνθήκες υπό τις οποίες την ασκούν. Όλα αυτά μάλιστα, την ίδια ώρα που η ελληνική κοινωνία έχει βυθιστεί σε ένα είδος γενικευμένης ηθικολογίας λόγω των σοβαρών κρουσμάτων ανηθικότητας σε δύο πυλώνες της, όπως είναι η Εκκλησία και η Δικαιοσύνη.
Η εμπλοκή και της δημοσιογραφίας στη δίνη αυτή και η συζήτηση για «λίστες» δημοσιογράφων που τάχα κάνουν κατάχρηση δικαιωμάτων και κινούνται ως ευνοούμενοι πολυθεσίτες στο δημόσιο χώρο, και στον ιδιωτικό, αποπροσανατολίζει από την πραγματικότητα και μπορεί να οδηγήσει εκ προοιμίου σε λανθασμένα συμπεράσματα. Κι αυτό γιατί, έτσι όπως γίνεται αυτή η συζήτηση:
Πρώτον: παραβλέπει το γεγονός ότι, εκτός ελάχιστων τιμητικών εξαιρέσεων, τα επίπεδα των μισθών με τους οποίους αμείβεται ο δημοσιογράφος από τους εργοδότες του είναι τόσο χαμηλά, ώστε ο ένας μισθός ποτέ δεν επαρκεί για την επιβίωσή του, πολύ περισσότερο για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Δεύτερον: δεν συνεκτιμά το γεγονός ότι λειτουργεί ο άγραφος και άκαμπτος κανόνας του επαγγέλματος, σύμφωνα με τον οποίο η δεύτερη απασχόληση σε καμιά περίπτωση δεν συγκρούεται δεοντολογικά με την πρώτη. Αυτό το τηρούν με αυστηρότητα και η προσωπική συνείδηση κάθε δημοσιογράφου και η συλλογική και συνδικαλιστική συνείδηση της δημοσιογραφίας.
 
Κυρίες και Κύριοι,
Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα και λειτούργημα κατ’ εξοχήν πολιτικής κατηγορίας. (Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεφεύγει από την ιερή υποχρέωση του δημοσιογράφου να σέβεται τους κανόνες της εντιμότητας και της ηθικής). Ως επάγγελμα και λειτούργημα πολιτικής κατηγορίας λοιπόν, πρέπει και να αξιολογείται με τα πολιτικά κριτήρια της δημόσιας δράσης και του καθημερινού δημόσιου ελέγχου. (Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μπουν στην άκρη τα ηθικά κριτήρια). Υπό τα δεδομένα αυτά, τίποτε από όσα γίνονται στη δημοσιογραφία δεν μπορεί να μείνει κρυφό, ακριβώς γιατί η φύση και ο χαρακτήρας της δουλειάς είναι η δημοσιότητα.
Καμία πράξη δημοσιογραφική δεν μπορεί να παραμείνει στο σκοτάδι και άρα καμία πράξη δημοσιογραφική δεν μπορεί να παραμείνει εκτός του δημόσιου ελέγχου.
Ακόμα και η περίπτωση της παράλειψης δια της σιωπής είναι «πράξη» που εμπίπτει ουσιαστικά στον έλεγχο της δημοσιότητας –κάτι που αφορά όχι μόνο τους εργοδότες, αλλά και τους εργαζόμενους στη δημοσιογραφία. Στο καθεστώς αυτό έχουν από το παρελθόν σφυρηλατηθεί και σφυρηλατούνται και σήμερα οι δημοσιογραφικές συνειδήσεις. Αυτό συμβαίνει γενικώς, συμβαίνει σε όλη τη χώρα, συμβαίνει όλως ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και στη Θράκη, στη Θεσσαλονίκη, των οποίων τους δημοσιογραφικούς λειτουργούς καλύπτει και εκπροσωπεί η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης.
Με την ακμαία και άκαμπτη αυτή συνείδηση πορεύονται και θα εξακολουθήσουν να πορεύονται όλα τα μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., εκπληρώνοντας στο ακέραιο, με εντιμότητα και ήθος τα καθήκοντά τους.
Ευχαριστώ.
 
Facebook Twitter