Δ.Ο.Δ.: Υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του διαλόγου

21 Φεβρουαρίου 2006

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) χαιρετίζει την συμφωνία μεταξύ ηγετών δημοσιογραφικών οργανώσεων για συνεργασία με συναδέλφους από τις αραβικές και μουσουλμανικές κοινότητες, με στόχο να εκτονωθεί η κρίση που προκλήθηκε από τη δημοσίευση σκίτσων που προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η Δ.Ο.Δ. διοργάνωσε στις Βρυξέλλες στις 15 Φεβρουαρίου συνεδρίαση και οι μετέχοντες σε αυτήν κατέληξαν σε μια εκτενή δήλωση η οποία αφορά μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης που εκδηλώνεται με βίαιες διαδηλώσεις, θανάτους και αρκετές απειλές  εναντίον δημοσιογράφων.

«Η κοινότητα της Ενημέρωσης είναι αποφασισμένη να προκαλέσει έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα ενισχύσει την κατανόηση μεταξύ των κοινοτήτων, θα μειώσει την ένταση και θα βελτιώσει την ποιότητα της δημοσιογραφίας σε όλες τις πλευρές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Δ.Ο.Δ., Aidan White.

Μια βασική συμφωνία που επιτεύχθηκε αφορά τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στα ΜΜΕ της Ευρώπης και τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, οι οποίες θα προωθήσουν το διάλογο και θα συνεργαστούν για τη βελτίωση της κατανόησης μεταξύ των δημοσιογράφων από διαφορετικές κοινότητες σχετικά με την ανάγκη για περισσότερο ενημερωμένη και ηθική κάλυψη των διαπολιτισμικών και θρησκευτικών θεμάτων.

 «Η συνεδρίαση έδειξε ότι οι επαγγελματίες του χώρου της Ενημέρωσης είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που απορρέουν από την πρόσφατη κρίση», δήλωσε ο κ. White. «Είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση της ελεύθερης έκφρασης και ενωμένοι στην άποψή μας ότι τα ηθικά και επαγγελματικά καθήκοντα είναι αποκλειστική ευθύνη των δημοσιογράφων και δεν πρέπει να αφορούν τις κυβερνήσεις. Αλλά γνωρίζουμε εξίσου ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βελτιώσουμε την ποιότητα της δημοσιογραφίας».

Σε μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τους συμμετέχοντες, η συνεδρίαση απέρριψε ομόφωνα την πρόταση για νέους κώδικες δεοντολογίας, οδηγίες ή νέους νόμου ως απάντηση στη διαμάχη για τα επίμαχα σκίτσα που απεικόνισαν τον προφήτη Μωάμεθ, κάτι που είναι απαγορευμένο από την ισλαμική παράδοση.

«Οι υπάρχοντες κώδικες, ορισμένοι εκ των οποίων εφαρμόζονται για περισσότερο από 50 χρόνια, υπηρετούν τη δημοσιογραφία αποτελεσματικά», δήλωσαν.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

 

1. Η συνεδρίαση των επαγγελματιών της Ενημέρωσης που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, στις 15 Φεβρουαρίου 2006,  ασχολήθηκε με τη διαμάχη σχετικά με τη δημοσίευση στη Δανία και άλλες χώρες των σκίτσων που προσέβαλαν πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

 

2. Παρότι όλες οι επαγγελματικές οργανώσεις κατανοούν καλά την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτιστικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις κατά την άσκηση της δημοσιογραφίας, καταδικάζουν από κοινού τη βία, τον εκφοβισμό, τους θανάτους και τις απειλές θανάτου που έχουν συνοδεύσει ορισμένες διαμαρτυρίες για τη δημοσίευση και την αναδημοσίευση αυτών των σκίτσων.

 

3. Η συνεδρίαση επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης είναι θεμελιώδης και κεντρική αξία  της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία δεν πρέπει να υπόκειται σε οποιοδήποτε αθέμιτο περιορισμό.

 

4. Η συνεδρίαση θεωρεί ότι όλα τα ΜΜΕ, σε όλες τις πλευρές, πρέπει να ενεργούν ως επαγγελματίες όσον αφορά στα θρησκευτικά και πολιτιστικά ζητήματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, και δεν πρέπει να προβαίνουν σε πράξεις που θα δημιουργούσαν περιττή ένταση με την προώθηση εχθρότητας ή την υποκίνηση βίας.

 

5. Συγχρόνως, η συνεδρίαση υιοθέτησε ομόφωνα  την άποψη ότι τα ηθικά και επαγγελματικά καθήκοντα της δημοσιογραφίας είναι αποκλειστική ευθύνη των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών του χώρου της Ενημέρωσης, κατά την ελεύθερη άσκηση του έργου τους.

 

6. Η συνεδρίαση δεν δέχεται ότι απαιτούνται νέοι υπερεθνικοί κώδικες δεοντολογίας ή άλλοι νέοι νόμοι ή οδηγίες. Οι υπάρχοντες κώδικες, μερικοί από οποίους εφαρμόζονται για περισσότερο από 50 χρόνια, υπηρετούν τη δημοσιογραφία αποτελεσματικά.

 

7. Η συνεδρίαση χαιρετίζει τις προσπάθειες να προωθηθεί ο διάλογος   και να βελτιωθεί η πληροφόρηση μεταξύ των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ σε όλες τις πλευρές σχετικά με την ανάγκη ηθικής και υπεύθυνης πρακτικής.

 

8. Οι συμμετέχοντες συμφωνούν να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματικών οργανώσεων και χαιρετίζουν τις πρωτοβουλίες για προώθηση του διαλόγου μεταξύ δημοσιογράφων που προέρχονται από  διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις.

 

9. Ο στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η ενίσχυση της ποιότητας της δημοσιογραφίας  και η βελτίωση της επίγνωσης των δημοσιογράφων για περισσότερο ενημερωμένη και ηθική κάλυψη διαπολιτισμικών και θρησκευτικών θεμάτων.

 

 

Τέλος, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους στους ερχόμενους μήνες και να ζητήσουν από τη Δ.Ο.Δ. να διοργανώσει επιπλέον συνεδριάσεις των δημοσιογραφικών οργανώσεων για να συζητήσουν τα ζητήματα αυτά σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με τη συμμετοχή αραβικών και μουσουλμανικών  δημοσιογραφικών οργανώσεων .

 

Το κείμενο υπογράφθηκε από τους:

Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

European Newspaper Publishers’ Association

European Broadcasting Union

Association of Commercial Television

World Editors Forum of  World Association of Newspapers

European Federation of Magazine Publishers

International Press Institute

 

Επίσης παρόντες ήταν εκπρόσωποι των:

Press Freedom Unit of UNESCO

European Commission against Racism and Intolerance of the Council of Europe (ECRI)

European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia (EUMC).

 

Η συνεδρίαση έλαβε εισηγήσεις από τους εκπροσώπους των Arab Reporters for Investigative Journalism, την Ένωση Δημοσιογράφων της Δανίας, International Media Support και από διεθνείς ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες.

 

Facebook Twitter