Η ΔΟΔ για τα γεγονότα στη Γάζα

31 Μαΐου 2010
 
Ανακοίνωση για την αιματηρή επίθεση ισραηλινών δυνάμεων στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα εξέδωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, την οποία η ΕΣΗΕΜ-Θ, ως τακτικό μέλος της, προσυπογράφει.

 Σοκ προκάλεσε στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) η είδηση για τις βίαιες επιθέσεις ισραηλινών δυνάμεων εναντίον πολιτών, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, κατά τη διάρκεια επιδρομής σε νηοπομπή που επιχείρησε να σπάσει τον στρατιωτικό αποκλεισμό στα παράλια της Γάζας.
Οι αναφορές για θύματα, μεταξύ των οποίων πιθανώς περιλαμβάνονται και δημοσιογράφοι, παρέμειναν ανεπιβεβαίωτες, και το πέπλο μυστικότητας που ύψωσαν οι ισραηλινές αρχές γύρω από το γεγονός ενέτεινε την ανησυχία των οικογενειών και των φίλων όσων επέβαιναν στα πλοία.
Η ΔΟΔ ζητεί να διεξαχθεί επειγόντως εξαντλητική διεθνής έρευνα για τα γεγονότα και να σταματήσει αμέσως ο αποκλεισμός των σχετικών πληροφοριών.
«Συντασσόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο αίτημα για πλήρη έρευνα, οπωσδήποτε ανεξάρτητη ώστε να είναι αξιόπιστη. Καταδικάζουμε κάθε απόπειρα των ισραηλινών αρχών να σταματήσουν ή να λογοκρίνουν τη σχετική ενημέρωση, εμποδίζοντας τους δημοσιογράφους να περιγράψουν με ακρίβεια τι συμβαίνει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ, Τζιμ Μπουμέλα.
Η ΔΟΔ εκτιμά ότι 20 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στην Ενημέρωση, από διάφορες χώρες, επέβαιναν στα πλοία όταν έγινε η επίθεση. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Άινταν Γουάιτ, η ΔΟΔ διερευνά την υπόθεση και σκοπεύει να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη την Τετάρτη 2 Ιουνίου.
Επιπλέον, η ΔΟΔ στέλνει σήμερα επιστολή στην ισραηλινή κυβέρνηση, θέτοντάς την ενώπιον των ευθυνών της για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που επέβαιναν σε πλοία του στολίσκου, ενώ ζήτησε από την ισραηλινή Ένωση Συντακτών, μέλος της Ομοσπονδίας, να διαχειριστεί το θέμα με τις αρχές.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει αμέσως σε αυτήν την προσβολή», τόνισε ο Άινταν Γουάιτ. «Τα δικαιώματα των δημοσιογράφων που βρίσκονται σε πεδία συγκρούσεων έχουν επισημανθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, συνεπώς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ δεν μπορούν να παρακολουθούν αμέτοχα όταν κάποιος ενεργεί με τρόπο παράλογο και επικίνδυνο», επισήμανε ο ίδιος.
 
Facebook Twitter