Ημερίδα για τους Μαρκίδες Πούλιου: Νέα στοιχεία στο φως

10 Νοεμβρίου 2007
 
Στοιχεία που ανανεώνουν το επιστημονικό ενδιαφέρον για το έργο και τη δράση των Μαρκίδων Πούλιου έφερε στο φως η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης Συντακτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ για τους πρωτοπόρους δημοσιογράφους και εκδότες της πρώτης ελληνικής εφημερίδας.

«Στους δύο αυτούς Μακεδόνες δεν οφείλουμε απλώς το πρώτο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού Τύπου. Τους οφείλουμε και μια χεριά από τους σπόρους που γέννησαν τον πιο πολύτιμο καρπό: την ελευθερία του γένους», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ Δ. Γουσίδης.
Μεταξύ των νέων ερευνητικών δεδομένων εντάσσονται πληροφορίες για τα τελευταία χρόνια της ζωής των δύο Σιατιστέων, που παρουσίασε ο φιλόλογος Δημήτριος Σιάσιος. Σύμφωνα με αυτές, επιτύμβια πλάκα στο δημοτικό πάρκο της Φιρτ, κοντά στη Νυρεμβέργη, στην οποία αναγράφεται η φράση «Τα άνθη εφάνθησαν εν τη χώρα» προέρχεται από τον τάφο του Γεωργίου Πούλιου, που πέθανε στην πόλη αυτή το 1830. «Στην ταύτιση συνηγορεί το γεγονός ότι μοναδικοί ορθόδοξοι την εποχή αυτή στην περιοχή ήταν ο Γεώργιος Πούλιος και ο συνέταιρός του», σημείωσε ο εισηγητής.
Νέα χαρτογράφηση των περιοχών και των οικημάτων όπου στεγάστηκαν οι εκδοτικές δραστηριότητες των Μαρκίδων Πούλιου πρότεινε ο ερευνητής Θεοφάνης Πάμπας, παρουσιάζοντας άγνωστο αρχειακό υλικό. Βάσει αυτού, το βιεννέζικο κτήριο στο οποίο σύγχρονη πινακίδα μαρτυρεί ότι στεγαζόταν το τυπογραφείο δεν ήταν παρά «η τελευταία κατοικία του Γεωργίου Πούλιου στη Βιέννη και τόπος συνάντησης με το Ρήγα. Εκεί συνελήφθη ο Πούλιος από τις αυστριακές αρχές το 1797».
Στην Εφημερίδα των Μαρκίδων Πούλιου αναφέρθηκε η  Λέκτορας Νεότερης Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βάσω Σειρηνίδου τονίζοντας ότι «μέσα σε μια δυσμενή για την ελευθερία του Τύπου συγκυρία, βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα στην τυπική εφημερίδα του διαφωτισμού και στον προπομπό της μοντέρνας δημοσιογραφίας, την εφημερίδα γνώμης του 19ου αιώνα».
 
Οι στενές σχέσεις των Πούλιου με τον Ρήγα ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ιωάννης Παπαδριανός. «Ο Ρήγας ζούσε και κινούνταν στο τυπογραφείο με την άνεση του ανθρώπου που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση όλων», τόνισε ο εισηγητής και επισήμανε ότι ο Βελεστινλής είχε αναπτύξει τέτοιους δεσμούς και με το εργατοτεχνικό προσωπικό, ώστε να τους αναθέτει εκτός προγράμματος εργασίες και να τους εμπιστεύεται παράνομες εκδόσεις.
 
Σε λανθάνουσες εκδόσεις των Μαρκίδων Πούλιου αναφέρθηκε Δρ. Θεολογίας, Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας Αναστάσιος Δάρδας, ενώ ο Κώστας Ντίνας, Αν. Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Διευθυντής Ινστιτούτου Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης μίλησε για τον ρόλο των Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης ως Τράπεζας πληροφοριών του παρελθόντος.
 
 
Στις δύο συνεδρίες της Ημερίδας προέδρευσαν ο Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιωάννης Χασιώτης και η καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης Μαρία Α. Στασινοπούλου.
 
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο
 
 
Προσφώνηση προέδρου μορφωτικού ιδρύματος
Τα στοιχεία της έκθεσης
 
 
Facebook Twitter