Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα

19 Απριλίου 2010

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (16-18/4/2010), ψήφισμα που κατέθεσε η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με την προστασία των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ και τη διασφάλιση της ποιοτικής ενημέρωσης του κοινού από αυτά.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η Γενική Συνέλευση της ΕΟΔ, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, 16-18 Απριλίου 2010.

Έχοντας ενημερωθεί ότι:
· Όπως κάθε άλλος κλάδος στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση έχουν επηρεαστεί βαθιά από τη μεγάλη οικονομική κρίση και πλήττονται από τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.
· Τα συγκεκριμένα μέτρα:
-Στρέφονται εναντίον δημοσιογράφων που απασχολούνται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα δημόσια πρακτορεία ειδήσεων, οι οποίοι υφίστανται μία μείωση των αμοιβών τους κατά 7% καθώς και την περικοπή κατά 30% των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
-Πλήττουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας απαγορεύοντας ρητά τη διαπραγμάτευση αυξήσεων στο δημόσιο τομέα για ολόκληρο το 2010.
-Πλήττουν όχι μόνο τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ αλλά και το ίδιο το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης.

Θεωρώντας ότι:
1.Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοσθούν χωρίς να τηρείται στο παραμικρό η αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα χαμηλόμισθοι δημοσιογράφοι, των οποίων οι αμοιβές παρέμειναν σταθερές για δυο χρόνια, να οδηγούνται στο όριο της φτώχειας, καθώς τους ζητείται να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ίδια βάση με υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου.
2.Ενθαρρύνουν τις επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και την ελαστικότητα των αμοιβών προκρίνοντας το μοντέλο της απασχόλησης με το μικρότερο δυνατό κόστος.
3.Εμπλέκονται στη δυνατότητα ελεύθερης διαπραγμάτευσης του δημοσιογραφικού κλάδου επιβάλλοντας στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ όρους που δεν προβλέπονται στις συλλογικές τους συμβάσεις.
4.Ασκούν πίεση στα δημόσια ΜΜΕ, δεν προάγουν την ποιότητα στην ενημέρωση και υπονομεύουν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση.

Ζητάει:
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΔ και από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδίας για Εργασιακά Θέματα να παράσχουν την υποστήριξη και την καθοδήγησή τους στις ενέργειες της ΕΣΗΕΜ-Θ για την προστασία των θέσεων εργασίας και της ποιότητας της ενημέρωσης στα δημόσια ΜΜΕ εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Facebook Twitter