Συνέντευξη Τύπου
Συνέδριο «Παιδί και Οπτικοακουστικά Μέσα Επικοινωνίας»

18 Νοεμβρίου 2009
«Η σχέση του παιδιού με τα οπτικοακουστικά μέσα είναι θεμελιακής σημασίας. Η οικογένεια έχει εκθεμελιωθεί, άρα δε λειτουργεί ως πρότυπο. Το σχολείο λειτουργεί σε αυστηρά εκπαιδευτικό προσανατολισμό χωρίς πλαίσιο παιδείας, δεν υπάρχει παιδευτικός προσανατολισμός.

Το μόνο πρότυπο το οποίο δημιουργεί αίσθηση του δέοντος πράττειν είναι τα οπτικοακουστικά μέσα, τα οποία έχουν θεοποιηθεί από το παιδί», τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος του Τελλογλείου Αναστάσιος Μάνθος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην ΕΣΗΕΜ-Θ με αφορμή το πανελλήνιο συνέδριο «Παιδί και Οπτικοακουστικά Μέσα Επικοινωνίας» που θαπραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009 στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου και το οποίο συνδιοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ.
«Τα οπτικοακουστικά μέσα απορροφούν τις περισσότερες ώρες της ζωής του παιδιού. Αναθέτουμε ως κοινωνία, μάλλον ανεπίγνωστα θέλω να πιστεύω, την παιδεία των παιδιών σε ό, τι περιεχόμενο υπάρχει στα οπτικοακουστικά μέσα. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό που εισπράττει το παιδί είναι μια πλήρως στρεβλή πραγματικότητα. Είναι καταλυτικής σημασίας τα οπτικοακουστικά στη διαμόρφωση του παιδιού και επομένως το συνέδριο αυτό είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας», πρόσθεσε ο κ. Μάνθος. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, τέλος, έδωσε «θερμά συγχαρητήρια» στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ για «την κατ’ επανάληψη απόδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας και του παιδευτικού προβληματισμού του. Χαίρομαι που ενώσεις σαν την ΕΣΗΕΜ-Θ λειτουργούν με μεγάλη διορατικότητα και ευαισθησία».
Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης Μόσχος Βοϊτσίδης με τη σειρά του σημείωσε ότι «ως δημοσιογράφοι αισθανόμαστε δικαιωμένοι και σε εγρήγορση για τη συμμετοχή μας σε αυτό το συνέδριο. Δικαιωμένοι γιατί η συνδιοργάνωση με το Τελλόγλειο Ίδρυμα ενός συνεδρίου με αυτή την εμβέλεια, ανταποκρίνεται στην αντίληψη η οποία «γέννησε» το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΈΣΗΕΜ-Θ. Δηλαδή τη διάθεση να λειτουργούμε με μια γόνιμη εξωστρέφεια, να απευθυνόμαστε στην κοινωνία και να μπορούμε να δημιουργούμε προϋποθέσεις συστηματικού διαλόγου ο οποίος θα κομίζει στο κοινωνικό σύνολο νέες προϋποθέσεις συλλογικότητας και ανάπτυξης».
Την ιδρύτρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Αλίκη Τέλλογλου και την παιδεία των μικρών παιδιών που είχε θέσει ως προτεραιότητα του Ιδρύματος, υπενθύμισε η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. «Από τότε που ξεκίνησε τις δράσεις του το Τελλόγλειο, από το Δεκέμβριο του 1999 είχε σχεδιασμένα προγράμματα για παιδιά», υπογράμμισε η κ. Βουτυρά.
Την ανάγκη να ενταχθεί μάθημα οπτικοακουστικού γραμματισμού στα σχολεία, ακόμη και στα νήπια, επισήμανε η συγγραφέας-εκδότρια Άννα Χατζημανώλη, η οποία τόνισε την ανάγκη να εκπαιδευτούν και οι ίδιοι οι γονείς στο πώς να διαβάζουν το περιεχόμενο των Μέσων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου, λειτουργεί στο Κέντρο Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Υγείας «Πυξίδα», πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων. «Η χρήση των ΜΜΕ αντιμετωπίζεται με την ίδια φιλοσοφία και το ίδιο σκεπτικό που αντιμετωπίζεται και η χρήση ουσιών», επισήμανε η κλινική-κοινωνική Ψυχολόγος της «Πυξίδας» Χρυσάνθη Κολύβα.

Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Facebook Twitter