Θάνατοι δημοσιογράφων το 2005

23 Ιανουαρίου 2006

 

Σε κοινή συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε σήμερα η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) με τίτλο «Η τραγωδία να είσαι στόχος», η οποία αναφέρεται στους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ που το έτος 2005 έχασαν τη ζωή τους κάνοντας ρεπορτάζ.

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο Νίκος Μεγγρέλης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι εκατόν πενήντα συνάδελφοί μας σε ολόκληρο τον κόσμο πέθαναν επιτελώντας το καθήκον τους.  Εξήντα ένας (61) σκοτώθηκαν σε ατυχήματα την ώρα που πήγαιναν να καλύψουν ρεπορτάζ, όπως οι 48 Ιρανοί που επέβαιναν σε ένα σαράβαλο C-130 του ιρανικού στρατού.

Ογδόντα εννιά (89) συνάδελφοι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες δολοφόνων: τριάντα πέντε στο Ιράκ, πέντε από τους οποίους έπεσαν νεκροί από σφαίρες Αμερικανών στρατιωτών.

Το Ιράκ, τόνισε ο Νίκος Μεγγρέλης, είναι μία κόλαση για τους δημοσιογράφους. Μόνο δεκαοκτώ έχουν απομείνει, οι οποίοι σπανίως κυκλοφορούν στους δρόμους και αυτό με χίλιες προφυλάξεις. Τελευταίο θύμα, η Αμερικανίδα συνάδελφος Τζιλ Κάρολ της Christian Science Monitor, που έχει απαχθεί εδώ και 15 μέρες. Απαιτούμε και ελπίζουμε να απελευθερωθεί άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Από τότε που άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ, 18 δημοσιογράφοι και άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχουν χάσει τη ζωή τους από αμερικανικά πυρά. Σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές δεν δόθηκαν ικανοποιητικές εξηγήσεις, δεν έγιναν έρευνες, δεν έγιναν δίκες. Αξιώνουμε, απαιτούμε, να χυθεί άπλετο φως στις δολοφονίες αυτές, επισήμανε ο Νίκος Μεγγρέλης.

Στις 8 Απριλίου, που είναι η τέταρτη επέτειος της φονικής αμερικανικής επίθεσης στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» και στα γραφεία του «Αλ Τζαζίρα», η ΔΟΔ θα οργανώσει σε ολόκληρο τον κόσμο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για να προσαχθούν σε δίκη οι δολοφόνοι του Χοσέ Κούσο του Τάρας Πρότσουκ του Ταρέκ Άιγιουμπ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ο Νίκος Μεγγρέλης, θέλουμε να διατρανώσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι δημοσιογράφοι και τα Μέσα Ενημέρωσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στόχος.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΔ, η δημοσιογραφία είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο επάγγελμα στις Φιλιππίνες. Δέκα δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους επειδή έγραψαν αλήθειες που δεν άρεσαν. Ενώ την ίδια τύχη είχαν άλλοι εννέα στην Κολομβία, το Μεξικό και την Αϊτή, επειδή τόλμησαν να ξεσκεπάσουν τα καρτέλ των ναρκωτικών ή τη διαφθορά σε διάφορα επίπεδα εξουσίας.

Ο μακρύς και μαύρος κατάλογος  των δολοφονημένων εργαζομένων στα ΜΜΕ συμπληρώνεται από τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Βραζιλία, το Μπαγκλαντές, την Γκάμπια, τη Νικαράγουα, τη Λευκορωσία κ.ά.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, έγιναν έρευνες ή δίκες. Στις άλλες υπήρξε συγκάλυψη και ατιμωρησία.

Ο Νίκος Μεγγρέλης τόνισε ότι η ΔΟΔ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να σταματήσει το διεθνές σκάνδαλο της αποσιώπησης, όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Γενικός Γραμματέας Αϊνταν Γουάιτ. Η ΔΟΔ έχει παρουσιάσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σχέδιο ψηφίσματος προκειμένου να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση. Σε αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε ο Νίκος Μεγγρέλης, ελπίζουμε να έχουμε αρωγό και την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ έκανε εκτενή αναφορά στη δραστηριότητα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας της Ομοσπονδίας, το οποίο διέθεσε 100.000 ευρώ σε οικογένειες συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους.

Ο Μόσχος Βοϊτσίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να μη βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος, αλλά δεν είναι απαλλαγμένη από αυτό. Κατά το 2005 δολοφονήθηκαν έξι δημοσιογράφοι (δύο στη Ρωσία, δύο στο Αζερμπαϊτζάν, ένας στην Ουκρανία και ένας στο Κόσοβο). Είχαν ασχοληθεί είτε με τη διαφθορά σε υψηλά πολιτικά κλιμάκια, είτε με δραστηριότητες επιχειρηματιών με αδιαφανείς πηγές πλουτισμού. Η Ελλάδα είχε την αρνητική δημοσιότητα από τις επιθέσεις σε βάρος δύο αθλητικών συντακτών (μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη), περιστατικά που κατέληξαν σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Θεμελιώδες ζήτημα για την ΕΟΔ, υπογράμμισε ο Μόσχος Βοϊτσίδης, παραμένει η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών (χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η «υπόθεση Τίλακ», στο Βέλγιο), γιατί από αυτήν εξαρτάται και η ποιότητα της ενημέρωσης αλλά και ο τρόπος άσκησης της δημοσιογραφίας, καθώς, σε αρκετές χώρες της ηπείρου, ο δημοσιογράφος εξακολουθεί να υφίσταται απειλές ποινικού χαρακτήρα.

Ο Γιάννης Πλαχούρης, Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, αναφέρθηκε στον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων σε βάρος των οποίων ασκείται βία πολλών μορφών. Κοινό υπόβαθρο σε όλες τις περιπτώσεις, από την πλευρά των δραστών, είναι ότι η ελεύθερη ενημέρωση δεν «βολεύει». Σε μια περίοδο που παρατηρείται παγκόσμια προσπάθεια χειραγώγησης, οι συνάδελφοί μας  δικαιώνουν το λειτούργημά μας επειδή αντιστέκονται, προσφέροντας ως θυσία το πολυτιμότερο αγαθό: τη ζωή τους.

Η Φανή Πετραλιά, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, υπογράμμισε ότι μετά τον πόλεμο στον Κόλπο, που έγινε με απόντες τους δημοσιογράφους, έχουμε μια νέα αντίληψη για την πολεμική ανταπόκριση: είτε γίνεται όλο και περισσότερο λογοκρινόμενη από τους «ενσωματωμένους» μέσα στο στρατό δημοσιογράφους, είτε εκ του μακρόθεν, με περιγραφές από ταράτσες ξενοδοχείων και το τηλεοπτικό υλικό που φτάνει σε όλους μας μέσα από τα αμερικανικά ΜΜΕ. Το πολεμικό ρεπορτάζ ενδιαφέρει ως θέαμα.

Να τονισθεί επίσης, πρόσθεσε η Φανή Πετραλιά, ότι η πολεμική ανταπόκριση, οχυρό μέχρι πρότινος ανδρικό, τώρα γίνεται και γυναικεία υπόθεση, με γυναίκες στις πιο επικίνδυνες αποστολές. Παράλληλα, κατακόρυφη αύξηση σημειώνεται στους φρήλάνς ανταποκριτές, αφού στοιχίζουν φθηνότερα, ακόμη και όταν σκοτώνονται.

O Kώστας Μπετινάκης, μέλος Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, επισήμανε τον αποτροπιασμό, την αγανάκτηση και την οργή που προκάλεσε η εγκληματική ενέργεια των Αμερικανών, που δεν διστάζουν να πλήξουν δημοσιογραφικούς στόχους, προκειμένου να φιμώσουν τις ανεξέλεγκτες φωνές των δημοσιογράφων που δεν είναι παρακοιμώμενοι (embedded) των αμερικανικών στρατευμάτων. «Εγκλήματα πολέμου που θα πρέπει να τιμωρηθούν» χαρακτηρίζει τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Ο σύγχρονος πόλεμος, κατέληξε ο Κώστας Μπετινάκης, όπως φάνηκε με το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν, διεξάγεται με συνεχείς αδυσώπητες αεροπορικές επιδρομές από μεγάλο ύψος. Κάτι που καθιστά τους δημοσιογράφους ανήμπορους να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών. Εκτός αν έχουν την ατυχία να βρίσκονται ανάμεσα στους στόχους. Και δεν είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι που έχουν χάσει τη ζωή τους καλύπτοντας πολεμικά ρεπορτάζ.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Facebook Twitter